Ce este Pentatlonul?

Pentatlonul în forma sa modernă a fost inventat de baronul Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne. Numele provine din limba greacă penta-„cinci”, și -athlon „concurs”. Adăugarea modern la nume îl distinge de pentatlonul original de la Jocurilor Olimpice antice, care consta din alergarea stadion, lupte greco-romane, săritura în lungime, aruncarea suliței și aruncarea discului. După cum evenimentele de la pentatlonul antic erau modelate după abilitățile soldatului ideal din acele timpuri, Coubertin a creat concursul pentru a simula trăirile unui soldat de cavalerie din secolul al XIX-lea în spatele liniilor inamice: el trebuie să călărească un cal necunoscut, să lupte cu pistolul și sabia să înoate și să alerge.

Pentatlonul, este un mediu global sustenabil și incluziv, care permite oamenilor de toate vârstele, genurile, religiile, naționalitățile și mediile sociale să participe la sporturi multidisciplinare, testându-și corpul și mintea la limită și împlinindu-și potențialul. 

Pentatlonul modern este un sport olimpic, care conține cinci discipline: tir sportiv - laser, scrimă - spadă, 200 m înotechitație - săritură la obstacole și 3 km de cros - atletism. Sportul este guvernat de Uniunea Internațională de Pentatlon Modern.

Pentru a proteja moștenirea Pentatlonului Modern, îmbrățișând inovația și construind pe moștenirea baronului Pierre de Coubertin, care a fondat Jocurile Olimpice Moderne și apoi a creat un multi-sport special pentru Jocuri, pentatlonul modern reprezentat vârful realizării atletice (creeaza valori, joc cinstit, respect, includere, dinamism, curaj, ”orice este posibil”, obiective strategice).